Lönnhöjden

Lönnhöjden

Om webbplatsen

Lönnhöjden ligger i Värmland, i norra delen av Filipstad kommun, på gränsen till Dalarna.

Lönnhöjden upptogs av en finsk nybyggare i slutet av 1600- talet. Fotot visar utsikten från Mana som är en rullstensås skapad av inlandsisen och en typisk plats för finsk bosättning.

På höstpromenad

Gårdar o TorpPosted by Inger Wed, November 30, 2011 21:47:48

Mamma Karins tre hem i Lönnhöjden. Hagen, huset längst bort. Främre huset är också Hagen och är platsen för det första huset i Lönnhöjden - någon gång i slutet av 1600-talet.

Till gamla skolhuset flyttade familj 1920 då hon var fyra år. Antagligen fanns där en bostad och en stor sal - bönsalen - där predikan hölls. Ostkakmöten har jag också hört som benämning på sammankomsterna. 1927 kom en predikant som hette Karl-Johan Wester från Missionskyrkan, han var mammas farfar. Av honom fick hans son, min morfar 100 riksdaler så han kunde köpa tomten till huset längst ner dit de flyttade 1927. En Falk i Lönnhöjden byggde det då mycket fina huset. Numera ägs huset av familjen Boorks ättlingar.

Övergiven plats....

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ola Falk Fri, June 08, 2012 22:31:14

Bröderna Filip, byggmästaren och Halvar var kusiner med Philip som oxå flyttade till sthlm pga vissa omständigheter. Sedan flyttade Philip tillbaks till Berghagen i Filipstad så blir det rätt:) Från början kom de från Rämmen föräldrarna hette Lars Larsson och Maria Olsdotter

Posted by Ola Falk Fri, June 08, 2012 22:24:31

Var det bröderna Falk från Filipstad som byggde? Flyttade till Stockholm. Filip återvände gift med Judit. Fick barnen Lars, Hjördis, Barbro och Johan tror Jag som gick bort tidigt.

Posted by Ola Falk Fri, June 08, 2012 21:41:10

Var det bröderna Falk från Filipstad som byggde? Flyttade till Stockholm. Filip återvände gift med Judit. Fick barnen Lars, Hjördis, Barbro och Johan tror Jag som gick bort tidigt.